top of page

Lär dig mer om

ATT VARA PONNYFÖRÄLDER

Saker som kan vara bra att ha koll på

Grattis, du ska bli Ponnyförälder! 

Kanske rider du själv eller har gjort. Kanske är du helt novis inom området. Oavsett så har vi samlat information som kan vara bra att ha till hands när man är på väg in i livet som ponnyförälder. 

 

Är det något vi tror att alla ponnyföräldrar kan enas om så är det att ha häst tar mycket tid och pengar men att det också är helt underbart roligt att dela alla de utmaningar, framsteg och de fantastiska känslomässiga band som skapas på resans väg. 

Men för att det ska bli en så fantastisk upplevelse som man såklart hoppas på, är det otroligt viktigt att du som förälder förbereder dig väl och har full förståelse vad både häst och barn kommer behöva för stöd.

Här har vi satt samman viktig information för dig som förälder. 

small_girl_big_horse.jpg
Bra att veta
Från ridskola till egen häst

Att gå från ridskola till egen häst är något många barn drömmer om men det är ett stort steg att gå ifrån att rida 1-2ggr per vecka till att vara ansvarig för en häst 7dgr i veckan.  Det kan vara en bra idé att kolla upp om ditt barn kan vara skötare på någon häst eller om ni kanske kan hyra häst några månader för att testa på livet med egen häst innan ni tar steget fullt ut. 

utrustning_vimedhast.jpg
Bra att veta
Vad kostar det att ha häst

Själva inköpskostnaden för en häst är en engångssumma som är lätt att justera efter plånbok men en häst kostar mycket i underhåll. Här kan du se ungefär vad en häst kostar per år. 

provrida_häst_vi_med_häst.jpg
Bra att veta
Rätt häst för mitt barn

När ni har bestämt er för att köpa en häst så är det viktigt att ni verkligen tänker efter vilken häst som är rätt för ert barn. Här listar vi saker som är viktigt att tänka igenom innan köpet. 

man_och_en_häst.jpg
Bra att veta
Mitt ansvar som förälder

Har det känts stressigt med körning till ridskola så är det inget mot vad du har framför dig. Att ha häst är ett ansvar som du som förälder måste dela med ditt barn.  En häst behöver ridas ca 5dgr i veckan och skötsel 3ggr per dag. Tänk igenom hur er livssituation ser ut. Resor, andra aktiviteter, jobb, syskon. Att ha häst är fantastiskt men det är en speciell typ av livsstil som inte passar alla. 

häst_vägrar_vimedhäst.jpg
Bra att veta
Säkerhet

Ditt viktigaste jobb som "ponnyförälder" är att ha koll på allt som rör ditt barns säkerhet. Allt ifrån att du inte utsätter ditt barn för onödiga risker vid en provridning, vilken häst ni köper till vilken nivå de tränar/tävlar. 

Det bästa sättet för dig som förälder att förbereda dig är att läsa på, fråga och ta hjälp från någon som är kunnig inom området. Ett bra tips är att anlita någon som hjälper er med att hitta rätt häst för er.

dressyrekipage_häst.jpg
Bra att veta
Träna & tävla

Vill ditt barn träna och tävla så ta hjälp av en duktig tränare som vill ert bästa. Det finns många föräldrar som byter tränare till sina barn vid minsta meningsskiljaktighet men kom ihåg att en bra tränare har kompetensen att sätta krav på hur ditt barn hanterar och rider sin häst samt sätter säkerhet i första rummet. 

Beteende

Hästens beteende grundar sig mycket på primitiva instinkter och den trivs bäst när den får tillhöra en flock, får ströva fritt och leta efter föda en stor del av dygnet. 

Alla hästar är dock olika när det kommer till personlighet och temperament. Man kan försöka lära sig att avläsa en hästs sinnesstämning genom att titta på hur den spelar med öronen, ögonen eller svansen. 

Det man ska komma ihåg är att hästar inte är aggressiva av naturen utan ett dåligt eller stressrelaterat beteende beror i regel på att hästen har behandlats olämpligt eller har dåliga erfarenheter. 

Hästens anatomi & fysiologi

Vi tror att de flesta nog håller med om att det är viktigt med en bra grundkunskap om hästens kroppsbyggnad och dess funktioner för att kunna sköta sin häst på bästa sätt. Men hur mycket kan gemene hästägare egentligen? Här går vi igenom grunderna i hästens anatomi och fysiologi.  

Biologi/foder

Hästens grundinstinkt är att ströva fritt och beta små mängder av gräs största delen av dygnet och detta syns på hästens mag- och tarmsystem som är uppbyggt efter detta beteende. 

För att hästen skall må bra så behöver den äta ofta och röra sig kontinuerligt  för att kunna tillgodose sig näringen på ett bra sätt.

Människan & hästen

Hästen är ett flockdjur och lever efter en bestämd rangordning för att säkra flockens överlevnad. Även i relationen människa- häst så rättar sig hästen efter rangordningen. 

För att relationen mellan häst och människa ska bli så bra som möjligt är det viktigt att vi som hästmänniskor har en bra grundkunskap om hästens instinkter och egenskaper och tar oss tid till att iaktta och lära oss att tyda dess signaler korrekt. 

Hästens välfärd

Visste du att du som hästägare har ett krav på dig att hålla en god välfärd för din häst?

 

Vad betyder då det? Jo, alla hästar har olika personlighet, temperament, bakgrund och erfarenheter. För att du som hästägare/skötare ska kunna se till att din häst lever ett så bra liv som möjligt är det viktigt att lära känna din häst och har koll på några olika  faktor. Dessa är beteende, foder, vatten, miljö, hälsa och mentala upplevelser. Alla delar är viktiga och tillsammans kan de ge en god hästvälfärd. 

bottom of page